HTC Vive en de Oculus Rift

Wat zijn de verschillen en wat zijn de voordelen.

HTC Vive de bril van de toekomst?

HTC Vive en Oculus Rift, wat is het en waarom gebruiken wij de HTC Vive bij de VRLoods.nl?

Het is inmiddels 3 jaar geleden toen wij de developers kit van Oculus(DK2) in onze handen kregen. Waar we toen veelal tegenaan liepen was: te lage resolutie, software die niet gebruikersvriendelijk was en drivers die om de havenklap vastliepen en uitvielen. Ondanks al deze gebreken waren we toen al verkocht aan Virtual Reality.

Bij normaal computergebruik kijk je bij alle applicaties; of het nu boekhouden of games zijn tegen een plat scherm aan. Hoe mooi de grafische aspecten van een game ook worden, je zult deze nooit buiten het beeldscherm kunnen waarnemen. Je kijkt dus eigenlijk door het gat van een kijkdoos naar de content.

Stel je nou eens voor dat je deze kijkdoos niet van buiten bekijkt maar dat je er middenin zit. Jij bepaald zelf de kijkhoeken en de content/omgeving die je waarneemt. Dat is nou precies wat Virtual Reality doet, het trekt je in zijn geheel in de ervaring.

HTC Vive versus Oculus Rift

Drie jaar geleden heeft Oculus Virtual Reality opnieuw op de kaart gezet. Door het ontwikkelen van een relatief betaalbare bril konden meer consumenten deel gaan nemen aan de VR hype. Virtual Reality is namelijk een concept wat bestaat sinds de jaren 50 van de vorige eeuw! Echter was de Oculus rift te duur in verhouding tot het geen wat naar de buitenwereld werd gecommuniceerd. De eerste prijzen die werden genoemd waren rond de 300 dollar. Wat een domper toen de officiële adviesprijs van 599 dollar bekend werd. De Hype die was veroorzaakt door Oculus werd lichtelijk gedoofd door Oculus.

Toen de Oculus Rift gelanceerd werd kwamen er ook bekende en minder bekende concurrenten met hun eigen versie. HTC Vive is hier wellicht de bekendste van. Waar Oculus zich vooral richtte op content ontwikkeling achter het bureau, keek de HTC Vive juist meer naar de bewegingsvrijheid en de dynamiek van het gamen. HTC Vive kwam met zijn eigen controllers op de markt, speciale sensors om jouw VR kamer te meten en te registreren en een 5 meter lange data kabel zodat je vrij kon bewegen en niet meer verplicht was om te zitten achter je bureau.

Een ander belangrijk aspect van de HTC Vive is de mede ontwikkelaar Valve(eigenaar Steam). Door een samenwerking met deze 2 partijen werd VR content makkelijk te downloaden via de bekende Steam omgeving en kreeg de HTC Vive daadwerkelijk een boost in gebruikersvriendelijkheid! Want zge nou zelf… Alle Kabels, apparaten en drivers bij elkaar maakt VR nou niet echt gemakkelijk aan te sluiten.

HTC Vive en Oculus Rift Hardware

Heeft de Vive een betere bril, hoe is de bewegingsvrijheid van de Oculus en waarom kun je beter kiezen voor het één als het ander?

De HTV Vive en de Oculus zijn beide voorzien van een 2160 x 1200 OLED scherm met de 90 Hertz ververs snelheid zijn vrijwel beide brillen gelijk qua specificaties en functionaliteit. Toch heeft de HTC Vive met de ingebouwde camera een klein puntje voor op de Oculus Rift.

De Oculus Rift VR bril

Oculus Rift Specificaties

Display  –  OLED
Resolutie  –  2160 x 1200
Ververs snelheid  –  90Hz
Platform  –  Oculus Home
Gezichtsveld  –  110 graden
Loopgebied  –  2 x 2 meter (twee sensors), 3 x 3 meter (drie)
Built-in audio  –  Ja
Built-in mic  –  Ja
Controllers  –  Oculus Touch, Xbox One controller
Sensors   –  Accelerometer, gyroscope, magnetometer, Constellation tracking camera.
Aansluitingen  –  HDMI, USB 2.0, USB 3.0

De HTC Vive VR bril

HTC Vive Specificaties

Display  –  OLED
Resolutie  –  2160 x 1200
Ververs snelheid  –  90Hz
Platform  –  SteamVR, VivePort
Gezichtsveld  –  110 graden
Loopgebied  –  5 x 5 meter
Built-in audio  –  Ja
Built-in mic  –  Ja
Controllers  –  Vive controller, elke PC controller
Sensors   –  Accelerometer, gyroscope, Lighthouse laser tracking system, front-facing camera
Aansluitingen  –  HDMI, USB 2.0, USB 3.0

Zoals je kan zien zijn de specificaties van beide brillen vrij gelijk. Toch heeft onze voorkeur voor de HTC Vive en natuurlijk komt dat door het volgende; De HTC Vive heeft een meer bewegingsbereik wat nou precies de basis is van onze VRLoods.nl. Wij vinden dat VR je een nieuwe beleving moet geven zonder beperkingen. Ook heeft de HTC Vive sinds kort een draadloze module: ‘TP Cast’. Deze module zorgt ervoor dat je verlost bent van de HTC bedrading waar je anders mee rond loopt.

Hebben we jouw inmiddels nieuwsgierig gemaakt naar de HTC Vive en de wondere wereld van VR? Kom dan eens gezellig langs bij onze VRLoods en laat ons weten wat jij van de HTC Vive vindt!